Project

Το έργο

Βασικός στόχος του έργου είναι η μετάβαση σε νέο περιβάλλον για τη Κεντρική Υποδομή για την παροχή Ολοκληρωμένου Περιβάλλοντος Βιβλιοθήκης ως Υπηρεσίας – Integrated Library System as Service (ILSaS+). Η μετάβαση θα επικεντρωθεί στην επέκταση, αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό με νέες υπηρεσίες του συνεργατικού περιβάλλοντος των βιβλιοθηκών. Η βασική απαίτηση από το νέο περιβάλλον είναι η ταυτόχρονη μεγαλύτερη αυτονομία των βιβλιοθηκών σε ότι αφορά τους βαθμούς ελευθερίας παραμετροποίησης των συστημάτων τους αλλά με διατήρηση της δυνατότητας συνεργατικής, κεντρικής καταλογογράφησης και τεκμηρίωσης του υλικού. 

Επιπλέον, το νέο περιβάλλον ILSaS+ θα διατηρήσει χαρακτηριστικά, όπως αυτό της μιας κεντρική εγκατάστασης σε ένα σημείο με τον απαραίτητο υπολογιστικό εξοπλισμό (Υπολογιστικός Κόμβος – ΥΚ ILSaS+), της υποστήριξης και συντήρησης από μια εξωτερική εταιρεία (δεύτερο επίπεδο υποστήριξης) και από την Κεντρική Ομάδα Υποστήριξης (πρώτο επίπεδο υποστήριξης), καθώς και της συνέχισης της εκπαίδευσης των χρηστών, στο πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Καταλογογράφησης και Τεχνικών Θεμάτων (οι οποίες στελεχώνονται από προσωπικό των βιβλιοθηκών).

Για να επιτευχθεί η βασική απαίτηση, όπως αναλύθηκε παραπάνω είναι απαραίτητη η υιοθέτηση νέου λογισμικού για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Βιβλιοθήκης (εφεξής ΟΠΣΒ) με τα ειδικά χαρακτηριστικά:

  • Το λογισμικό του ΟΠΣΒ θα ανήκει στην κατηγορία του λογισμικού ανοικτού κώδικα.
  • Το λογισμικό του ΟΠΣΒ να υποστηρίζει μια ευέλικτη, υβριδικής αρχιτεκτονικής με μια κεντρική εγκατάσταση του λογισμικού (Κεντρικός Κατάλογος – ΚΚ) και επιμέρους εγκαταστάσεις (του ίδιο λογισμικού) για κάθε συμμετέχουσα βιβλιοθήκη (Τοπικό Σύστημα – ΤΣ).
  • Το λογισμικό αυτό θα εγκατασταθεί σε μια νέα σύγχρονη υπολογιστική υποδομή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής (ΠΑΔΑ), η οποία θα συνοδευτεί από την μεταφορά, για λόγους συνέχισης και αξιοπιστίας των δεδομένων του υπάρχοντος ΟΠΣΒ (από τις υποδομές του ΕΔΥΤΕ Α.Ε.).
Τόσο ο Κεντρικός Κατάλογος όσο και τα Τοπικά Συστήματα πρέπει να υποστηρίζουν τουλάχιστον το σύνολο των βασικών υποσυστημάτων που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθήκες – μέλη του ILSaS+ (καταλογογράφηση, προσκτήσεις, καθιερωμένα αρχεία, αναζήτηση υλικού, παρακολούθηση περιοδικών, κυκλοφορία υλικού, κ.λπ.) καθώς και όλα τα γνωστά βιβλιοθηκονομικά και πληροφοριακά πρότυπα και πρωτόκολλα επικοινωνίας. Το νέο σύστημα θα πρέπει να υποστηρίζει την ύπαρξη κοινού βιβλιογραφικού καταλόγου και κοινού αρχείου καθιερωμένων αποδόσεων μεταξύ των μελών του ILSaS+ και θα πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη αυτονομία των μελών σε θέματα παραμετροποίησης και χρήσης των υπόλοιπων βιβλιοθηκονομικών / διοικητικών λειτουργιών. Ο Ανάδοχος του έργου θα έχει την υποχρέωση της μεταφοράς όλων των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στο υπάρχον σύστημα που υλοποιεί την υπηρεσία ILSaS στο νέο σύστημα.